Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

In gesprek met slachtoffers en nabestaanden van mijnramp

Wij spreken bedrijven aan op hun beleid en activiteiten als ze in onze ogen onvoldoende rekening houden met milieu en maatschappij. Een voorbeeld hiervan is het Braziliaanse bedrijf Vale.

Vale was betrokken bij twee mijnrampen die vele levens eisten. In 2015 vond er een incident plaats bij een stuwdam in Mariana in Brazilië, waarbij 19 mensen zijn omgekomen. In januari 2019 ontstond er een breuk in een stuwdam van het bedrijf nabij de Braziliaanse plaats Brumandinho. Het gevolg was een modderstroom waarbij 256 mensen zijn omgekomen en 14 mensen nog steeds worden vermist.

Als aandeelhouder van Vale voelen én nemen wij de verantwoordelijkheid om Vale aan te spreken op haar beleid en gedrag. Dat doet onze uitvoeringsorganisatie PGGM onder andere door gesprekken met Vale te voeren en door samen te werken met andere internationale beleggers met als doel de veroorzaakte schade te herstellen en de slachtoffers te compenseren. Ook steunen ze een initiatief dat zich richt op het verbeteren van de mijnbouwsector wereldwijd.

In 2020 heeft PGGM namens PFZW gesproken met slachtoffers en nabestaanden van de mijnramp in Brumandinho, Brazilië. Het initiatief voor dit gesprek is genomen door de organisatie Both ENDS. Het doel van dit gesprek was tweeledig: enerzijds om van slachtoffers en nabestaanden persoonlijk te horen wat de effecten van het engagement met Vale zijn voor lokale gemeenschappen, anderzijds om slachtoffers en nabestaanden op de hoogte te houden van de voortgang van onze dialoog met Vale.